Čolpa u Beču: “Europa treba ujedinjenje, a ne proširenje!”


Predsjednik Građanskog saveza i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, Nihad Čolpa, jedini je ovogodišnji bh predstavnik na međunarodnom forumu Mercator European Dialogue u Beču  gdje se razgovaralo o temi “Zapadni Balkan i proširenje EU”, a na kojem su učestvovali zastupnici iz 16 europskih država.

Kao jedan od učesnika Čolpa je iznio stav da Europa podjednako pripada svim građanima starog kontinenta, te da se javlja opravdana bojazan da bi svako prisvajanje Europe od strane većih država i brojnih naroda moglo imati daleko pogubniji ishod po njih same, nego po države i narode koji su ili na periferiji ili u čekaonici te ekonomke zajednice.

– Balkan kao i balkanski narodi, geografski, demografski, kulturološki ali i na svaki drugi način su dio Staog kontinenta i pogrešno, tačnije nepravedno je praviti podjele. Ljudi u Bosni i Hercegovini Europsku Uniju doživljavaju kao uređenu, diciplinovanu, pravednu, te sigurnosno i ekonomski primamljivu zajednicu. Privrženi su ići u tom smjeru i put kao EU je rijedak, ali nemjerljivo važan politički konsenzus u mojoj zemlji. Ne prihvatam ideju širenja EU ako zemlje Zapadnog Balkana postanu njene članice. Mi na Balkanu smo dio Europe, i težimo da naše države postanu članice Unije, što bi u konačnici značilo da imamo ujedinjenu Europu. Dakle, Europa se ne može nigdje širiti, može jedino biti jedinstvena, istakao je Nihad Čolpa.

Dodao je da smo nekad imali Berlinski zid, a da je sada na sceni zapadnobalkanski, koji mi na Zapadnom Balkanu ne možemo strušiti sami.

– Prvi korak ka rušenju zapadnobalkanskog zida je promjena u odnosima jakih spram slabijih. Zemljama Zapadnog Balkana treba partnerski odnos, a ne puko mentorstvo ili podčinjavanje. Taj partner mora biti EU predvođena liderima i politikama koje u potpunosti korespondiraju sa motom “Ujedinjeni u različitostima”. Ja želim živjeti u ujedinjenoj Europi, zaključio je Nihad Čolpa.

Komentari

komentara