Čolpa traži poreske olakšice za sport Čolpa traži poreske olakšice za sport


Poslanik Kluba DF-GS u Parlamentu FBiH Nihad Čolpa uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu za izmjene Zakona o radu, kojim će se definisati Ugovor o radu za profesionalne sportiste, te definisanje posebnog poreznog …

… tretmana za pomenute ugovore kroz novi Zakon o doprinosima FBiH, a kojim će se doprinosi za socijalno osiguranje ograničiti na 20 posto bruto plate.

“Sport, kao socijalni i privredni fenomen, pomaže u postizanju solidarnosti i prosperiteta. Obuhvaća koncepte mira, tolerancije, uzajamnog razumijevanja i obrazovanja. Pored toga, sport je postao svjetski privredni fenomen, koji je značajan promotor mjesta i država iz kojih dolaze sportisti i sportski klubovi”, stoji u obrazloženju poslaničke inicijative koju je Čolpa uputio Predstavničkom domu federalnog Parlamenta.

Kako je istakao, sve pomenute prednosti sporta opredijelile su većinu država u Evropi da omoguće mnogobrojne poreske olakšice za sport.

“Stoga, smatram da FBiH treba pokrenuti aktivnosti koje bi za rezultat imale veća privatna ulaganja u sport i bolje rezultate na međudržavnom planu, a što bi uz finansijsku korist, promociju države doprinijelo i dodatnoj afirmaciji sporta u društvu”, ističe Čolpa.

On napominje da je jedna od mjera koja može pomoći razvoju profesionalnog sporta donošenje izmjena Zakona o radu kojim će se definisati Ugovor o radu za profesionalne sportiste, te definisanje posebnog poreznog tretmana za pomenute ugovore kroz novi Zakon o doprinosima FBiH, a kojim će se doprinosi  ograničiti na 20 posto bruto plate.

“Ugovori profesionalnih sportista su uvijek visoki, prelaze deset puta platu običnog radnika, što je ogromno opterećenje za sportske klubove zbog kojih klubovi ponekad posluju u sivoj ekonomiji. Posljedica poreskog opterećenja na sport je da imamo veoma malo privatnih ulagača i slabe rezultate na međunarodnom planu”, navodi Čolpa u obrazloženju poslaničke inicijative.

Stoga je mišljenja da bi povoljniji porezi potakli ulaganje u sport, te da bi u konačnici kompletno društvo imalo velike koristi.

“Ovim izmjenama zakona obuhvatili bi isključivo profesionalne klubove iz raznih sportova”, zaključuje Čolpa.

Komentari

komentara