Cjelovitost BiH važnija od članstva u EU


Građanski savez (GS) smatra da je jučerašnji sastanak između stranačkih delegacija SDA i SNSD u Istočnom Sarajevu nastavak procesa razgradnje BiH pod krinkom integracije u Europsku uniju. Mehanizam koordinacije se koristi za redefiniciju Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to tako što se entiteti i kantoni izjednačavaju sa institucijama BiH na pitanjima vanjskih poslova koji su prema Ustavu BiH isključiva nadležnost institucija BiH. Od tehničkog pitanja raspodjele novca koje BiH treba dobiti u sklopu EU integracija je napravljena redefinicija ustavnih nadležnosti kojom se BiH pretvara u labavu uniju entiteta RS i kantona.

Zabrinjava spremnost EU da učestvuje u ispunjavanju ratnih ciljeva susjednih država. Nakon što je 2012. postignut sramni sporazum kojim je legitimiran princip nejednake vrijednosti glasa na etničkom prinicipu, i nakon što je 2013. dogovoreno da su narodi izborne jedinice u tzv. briselskim principima, postaje jasno da proces EU integracija u svojoj konačnici ne mora podrazumijevati da će BiH ostati jedinstvena država. Mi u GS smatramo da je cjelovitost BiH važnija od članstva u EU i stoga najoštrije osuđujemo jučerašnji dogovor.

Smatramo licemjernim ponašanje predstavnika SDA koji su prije četiri godine vrištali kako je sporazum o provođenju presude Sejdić-Finci, kojim je predloženo uvođenje nejednake vrijednosti glasa, izdaja BiH. Danas predstavnici SDA rade isto valjda računajući na amneziju birača.

Tekst saopštenja preuzmite ovdje.

Komentari

komentara