Bajrović: „Od Sarajeva se pravi palanka, ukinut ću finansiranje stranaka u općini Centar“


Predsjednik novoosnovanog Građanskog saveza (GS-a) Reuf Bajrović kandidat je za načelnika Općine Centar Sarajevo. Na lokalnim izborima izlazi spremno i samouvjereno, a u intervjuu za BNN.BA otkriva detalje svoje kandidature.

Razgovarala: Aldina Rovčanin/BNN
(Intervju je u cijelosti prenesen sa web stranice portala Bosnian National Network BNN)

Iako je općina Centar po osnovu primanja, broju vosko-obrazovanih i drugim parametrima vodeća u državi, za BNN.BA kandidat za načelnika ove općine ujedno i predsjednik novoosnovanog GS-a, Reuf Bajrović, ističe kako se, ipak, ova općina ni po čemu ne izdvaja od prosječne gradske općine u Bosni i Hercegovini sa aspekta kvalieta javnih usluga. Pored toga, ističe kako je krajnje vrijeme da građani vladajuću SDA-SDP koaliciju u Centru „pošalju u prošlost“.

„Mislim da je krajnje vrijeme da građani vladajuću SDA-SDP koaliciju u Centru pošalju u prošlost jer je više služila njihovim stranačkim aparatima nego građanima koji su je izabrali. Zahvaljući njima, opština Centar – koja je po primanjima, broju visoko-obrazovanih i gotovo svim ostalim parametrima vodeća u državi – ni po čemu se ne izdvaja od jedne prosječne gradske opštine u BiH sa aspekta kvaliteta javnih usluga“, ističe Bajrović za BNN.BA.

Za sebe kaže da je „jedina razumna opcija“, jer je „za manje od tri mjeseca života primao platu iz budžeta, a za to vrijeme – prvi put u historiji – poslao finansijsku policiju u 26 državnih firmi, te odbio da u njihove upravne odbore postavlja podobne i nekompetentne članove po političkoj naredbi“, podvukao je Bajrović za BNN.BA.

Tvrdi da se od Sarajeva pravi palanka, te da će ukinuti finansiranje političkih stranaka iz budžeta…

BNN.BA: Kandidat ste za načelnika delegiran ispred novoosnovanog Građanskog saveza (GS-a). Šta je to što Vas je ponukalo da prihvatite kandidaturu za načelnika općine Centar?

Bajrović: Izbori u općini Centar su, uz one u Tuzli, najvažniji u cijeloj zemlji. Naime, SDA je preuzela sve poluge vlasti. Centar i Tuzla su posljednji bastioni građanske ideje u BiH i zbog toga sam odlučio da se kandidujem. Činjenica da se stranke takozvane etablirane ljevice nisu u ovako teškom trenutku mogle dogovoriti oko jednog, zajedničkog kandidata, govori da nisu dorasli i da nisu zaslužili povjerenje građana Centra. Jedini glas protiv SDA je glas za Građanski savez, kandidate GS-a i za mene.

BNN.BA: Kako biste ocijenili rad aktuelnog načelnika općine Centar, Dževada Bećirevića, u njegovom sveukupnom trajanju mandata? Da li su lokalne vlasti „pametno“ raspolagale sredstvima? Kakve su Vaše procjene?

Bajrović: Bio je bolji od svakog koga je SDA mogla kandidovati. Međutim, smatram da  je potrebno omogućiti građanima da puno više utiču na raspodjelu sredstava budžeta općine Centar, odnosno da je potrebno poduzeti dodatne korake u osnaženju mjesnih zajednica kao mehanizma direktnog učešća građana u odlučivanju o javnoj potrošnji.

Mislim da je krajnje vrijeme da građani vladajuću SDA-SDP koaliciju u Centru pošalju u prošlost jer je više služila njihovim stranačkim aparatima nego građanima koji su je izabrali. Zahvaljući njima, opština Centar – koja je po primanjima, broju visoko-obrazovanih i gotovo svim ostalim parametrima vodeća u državi – ni po čemu se ne izdvaja od jedne prosječne gradske opštine u BiH sa aspekta kvaliteta javnih usluga.

BNN.BA: Da li ste upoznati sa time ko su Vaši „protukandidati“? Imate li među kandidatima „konkurenciju“ i koga smatrate najvećim „rivalima“ (možda Nedžad Ajnadžić, SDA, ili Igor Kamočaji,SDP,) ?

Bajrović: Kada budu izašli na birališta građani Centra  treba da imaju u vidu da glasajući za kandidata u isto vrijeme glasaju i za stranku iz koje dolazi. SDA je odgovorna za katastrofalno stanje u kojem se nalazi društvo i glas za Nedžada Ajnadžića će biti podrška tom stanju u srcu urbanog Sarajeva. Moji ostali protukandidati se dijele na one koji su cijele svoje profesionalne živote proveli na ili oko budžeta i one koji, uz svu dobru namjeru, neće uspjeti sprovesti ono što bi vjerovatno htjeli jer nemaju iza sebe političko iskustvo niti organizaciju koja je za to potrebna.

Treća i jedina razumna opcija je kandidat koji je manje od tri mjeseca života primao platu iz budžeta, a za to vrijeme – prvi put u historiji – poslao finansijsku policiju u 26 državnih firmi te odbio da u njihove upravne odbore postavlja podobne i nekompetentne članove po političkoj naredbi. To sam ja.

BNN.BA: Šta je to što ćete ponuditi građanima, biračima? Šta nam obećavate da ćete uraditi, ako dobijete mandat?

Bajrović: Svojom kandidaturom želim nastaviti radikalan obračun sa korupcijom koji sam započeo dok sam bio Ministar energetike, rudarstva i industrije. Pokazao sam da je moguće suprotstaviti se vladajućem kriminalnom kartelu i napraviti korake ka razbijanju mašinerije koja služi samo njihovim sopstvenim interesima.

Kao načelnik opštine Centar, obećavam da ću depolitizovati rad javne uprave i uvesti aposlutnu transparentnost u svim sferama rada opštine. Neće biti zapošljavanja podobnih stranačkih kadrova – što je do sada bila neprekidna praksa. Obećavam da ću osnažiti učešće građana u raspodjeli budžeta i smanjiti izdvajanja za plate u gradskoj upravi. Konačno, tražiću od Vijeća da ukine finansiranje političkim strankama iz budžeta.

BNN.BA: Kako će izgledati Vaša politička kampanja? Imate li već razrađene korake kako i na koji način doći do birača/glasova?

Bajrović: Moja kampanja će biti zasnovana na radikalnoj iskrenosti. Dakle, nema lažnih i nerealnih obećanja.

BNN.BA: Koji su to ključni problemi sa kojima se susreće općina za koju ste se kandidovali i šta ćete poduzeti da se ti problemi riješe?

Bajrović: Ključni problem je to što se od cijelog Sarajeva pravi palanka. Centar je nažalost kolateralna šteta propasti komunalne privrede u Sarajevu, od katastrofalnog stanja u javnom prevozu, to redukcija vode i opšte nesigurnosti. Načelnik Centra treba da bude glas građana kad se tiče pitanja koja nisu u nadležnosti opštine bez obzira na političke posljedice.

Komentari

komentara