Apelacija Borjane Krišto Ustavnom sudu BiH pokušaj institucionalizacije aparthejda


Građanski savez (GS) osuđuje kontinuirane političke pritiske na Ustavni sud Bosne i Hercegovine koji dolaze od strane organizacije za rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, takozvanog Hrvatskog narodnog sabora, a u koje se tzv. HNS upustio s ciljem da preduprijedi donošenje one vrste presude koja bi po apelaciji Borjane Krišto, dovela do kršenja ustavnog principa po kojem se iz svakog kantona bira po jedan delegat u Dom naroda.

Osuđujemo orkestriranu harangu koju trbuhozborac Dragana Čovića, Božo Ljubić iz saborskih klupa Republike Hrvatske uz svesrdnu podršku zagrebačke neoustaške političke elite vodi u kontinuitetu, svjesno obmanjujući javnost i lažno intepretirajući sadržaj presude po njegovoj apelaciji koju je krajem 2016.godine Ustavni sud BiH samo djelomično usvojio. Počev od decembra 2016.godine Božo Ljubić u ime Dragana Čovića otvoreno laže i obmanjuje domaću i inostranu javnost frazama o nemogućnosti implementiranja izbornih rezultata nakon općih izbora 2018.godine, jer je tobože Ustavni sud suspendirao Izborni zakon BiH, zabranivši da se iz svakog kantona bira po jedan delegat u Domu naroda.

Pitamo Ljubića zbog čega onda Borjana Krišto podnosi istu vrstu apelacije Ustavnom sudu, ako je Ustavni sud donio onu vrstu odluke na način na koji je Vi shvaćate? Upravo zato što takva presuda nije izrečena, otuda i potreba da se novom apelacijom ono što nije moguće i što bi bilo u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, izdejstvuje.

Smatramo da se motiv apelacije Borjane Krišto sastoji u nasilnom nametanju političke volje HDZ-a BiH Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, što je u slučaju Ljubić samo djelomično uspjelo.

Ovaj put, nastojanja HNS-a i HDZ-a BiH sastoje se u potpunom ovladavanju ovom institucijom, preko koje bi politički savez Čović – Dodik osigurao onu vrstu diskriminirajućih izbornih pravila, te izvršio potpunu likvidaciju demokratskog izbornog procesa formiranjem etničkih izbornih jedinica, uspostavljanjem diktature političke manjine, pri čemu bi u Federaciji Bosne i Hercegovine, glas jedne grupe građana vrijedio tri do četiri puta manje nego glas druge grupe građana..

Apelacija Borjane Krišto vezana za nametanje zabrane poštivanja ustavnih odredbi koje čine suštinu postojećeg ustavnog ustrojstva istovremeno predstavlja pokušaj potkopavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i pokušaj institucionalizacije aparthejda.

 

Komentari

komentara