“Amar Ećo, Novo Sarajevo: Učinimo Novo Sarajevo boljim mjestom za život”


U kratkom razgovoru sa Amarom Ećom, članom OO GS Novo Sarajevo, dobili smo odgovore na neka pitanja koja možete pročitati u nastavku:

Amare, šta je bilo presudno da se počnete baviti politikom, da se angažujete i da pokušate promijeniti nešto u gradu u kojem živite?

 

Zapravo Vaše pitanje sadrži odgovor. Pogled na stanje i situaciju u Općini Novo Sarajevo, kao i cjelokupnom Kantonu Sarajevo mlade ljude treba da afirmiše da se počnu baviti politikom. Upravo iz razloga nezadovoljstva sa trenutnim stanjem u Općini Novo Sarajevo i Kantonu Sarajevo podstaklo me je da uđem u politiku i borim se da naša općina, grad i kanton postanu bolja mjesta za život.

 

Koliko je važno baviti se lokalnom politikom i na taj način mijenjati stvari, rješavati probleme u svojoj opštini?

 

Od lokalne politike sve počinje. Mjesna zajednica je osnovna ćelija društva. Kroz aktivno učešće na zborovima u mjesnoj zajednici može se uraditi dosta stvari na poboljšanju situacije u cjelokupnoj lokalnoj zajednici. Građani su letargični kada je u pitanju bavljenje politikom. Mislim da bi se svaki stanovnik općine trebao uključiti u donošenje bitnih odluka za lokalnu zajednicu, te na taj način pokušati da doprinese efikasnijem funkcionisanju općine. Svakog pojedinca u lokalnoj zajednici muče određeni problemi kao što su ulična rasvjeta, odlaganje otpada, pješački prijelazi. Jedino aktivnim učešćem u donošenju odluka i predlaganjem istih je moguće vidjeti određene promjene u sredini gdje boravimo.

 

Koje probleme vi u Građanskom savezu želite riješili u svojoj opštini?

 

U Građanskom savezu upravo smo fokusirani najviše na svoje lokalne zajednice. Kroz aktivan rad u Općinskom vijeću Novo Sarajevo pokušavamo doći do riješenja koja će biti na zadovoljstvo svih njenih građana. Angažovani smo na poboljšanju svakodnevnog života običnog građanina kroz podnošenje inicijativa u Općinskom vijeću. Preko našeg vijećnika Ozrena Blagovčanina smo uspjeli da riješimo neke izuzetno bitne stvati kao što su asfaltiranje određenih ulica, postavljanje rasvjete na mračnim mjestima, kao i određenih saobraćajnih znakova. Preko komisije za ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova inicirali smo donošenje Gender akcionog plana Općine Novo Sarajevo, te ćemo nastaviti raditi u tom pravcu. U narednom periodu insistirat ćemo na iznalaženju rješenja za pomoć mladima koji žive na teritoriji Općine Novo Sarajevo, a kako bi smanjili odlazak omladine u inostranstvo. Po uzoru na Općinu Centar koja finansijski pomaže mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, zahtjevat ćemo da se i u našoj Općini primjeni sličan model. Također, radit ćemo na tome da se više finansijskih sredstava iz budžeta Općine izdvaja za kulturu. Novo Sarajevo je bilo centar kulturnih događaja, što danas nije slučaj.

 

Koji su trenutno najveći problemi u Sarajevu, a na koje ukazujete i koje smatrate da bi se trebali što prije riješiti?

 

Najveći problemi u Sarajevu su dobro poznati široj javnosti, a to su zagađenost zraka u zimskom periodu i vodosnadbijevanje u ljetnim danima. Struka je rekla da je moguće u velikoj mjeri riješiti problem zagađenosti zraka u narednih 5-10 godina, ali je za to potrebna politička volja. Samo 3% budžeta Kantona Sarajevo je potrebno izdvajati kako bi se ovaj gorući problem riješio. Da li je 3% budžeta vrijednije od zdravlja naše djece? Naravno da nije. Isto tako, neophodno je kontinuirano vršiti sanaciju i zamjenu vodovodne mreže u Sarajevu, a kako ne bi dolazilo do nepotrebnih gubitaka vode zbog dotrajalosti mreže.

 

Zašto je po Vama bitan aktivizam?

 

Aktivizam je u način života. Potreba da se obezbijedi što kvalitetniji život u sredini gdje živimo. Izuzetno je bitan aktivizam mladih ljudi, kroz koji će steći neophodno radno iskustvo, razvijati ličnost i karakter. Preporučujem svima da se uključe u Vijeće mladih Novo Sarajevo, te da kroz edukaciju doprinesu pozitivnim promjenama u Općini Novo Sarajevo.

Komentari

komentara