AKTIVISTI GRAĐANSKOG SAVEZA (GS) SIMBOLIČNO IMENOVALI SPORTSKU DVORANU NA GRBAVICI


U organizaciji aktivista stranke Građanski savez i uz prisustvo medija i brojnih građana Sarajeva, jučer 27.04.2017. godine u podne izvršeno je simbolično imenovanje sportske dvorane na Grbavici u SPORTSKU DVORANU – GORAN ČENGIĆ.

“Goran Čengić je dijete ovoga grada. Njegova porodica je izrazito antifašistički opredjeljena, a Goran je bio vrhunski sportista. Istaknuti rukometaš rukometnih klubova Bosna, Mlada Bosna, Crvena zvezda i reperezentacije SFRJ. Čovjek koji je svojim herojskim djelom, i nama i budućim generacija ovoga grada i ove države, pokazao šta je suživot i kako se vodi briga o komšijama. Dao je svoj život u pokušaju da spasi život svoga komšije od ruke zlikovca. Goran Čengić je primjer kakva Bosna i Hercegovina treba da bude, a njegov ubica je primjer zvijeri koje svi treba da se stide. Meni lično je veoma teško prihvatiti činjenicu da već 25 godina od tog kobnog juna 1992 godine, vlasti a i građani Sarajeva nisu našli za shodno da neku ulicu ili neki sportski objekat imenuju po ovom heroju. Obzirom da je ova dvorana napravljena u Goranovom naselju Grbavica i obzirom da već sedam godina od početka gradnje nisu u stanju da joj daju ime, ovaj naš simboličan čin imenovanja dvorane po heroju ovoga grada je i pokušaj da izvršimo pritisak na odgovorne da konačno, makar i tek 25 godina od njegove smrti, ime Gorana Čengića ne ode u zaborav” izjavio je Ozren Blagovčanin, aktivista GS-a i vijećnik u OV Novo Sarajevo, okupljenim novinarima i sugrađanima.

GS ovim simboličnim činom želi otrgnuti od zaborava svakog istinskog patriotu i svakog čovjeka koji je položio život za slobodu Bosne i Hercegovine. Dok oni koji upravljaju opštinom Novo Sarajevo nisu u stanju da za sedam godina stave na Dnevni red imenovanje dvorane, mi smo ovim simboličnim imenovanjem dali našim sugrađanima do znanja da ćemo mi ovu dvoranu, bez obzira na njihovo politikanstvo i odugovlačenje, zvati Sportska dvorana Goran Čengić. Jer on je to zaslužio, a GS će i dalje djelovati u pravcu istine, tolerancije i suživota.

Komentari

komentara