Akcize su novi harač sirotinji


Građanski savez (GS) smatra da je potpuno neprihvatljiva nova otimačina od građana na osnovu povećanja akciza na biotečnost i biogorivo, i akciza na cestarinu. Prethodno nije provedena nijedna mjera smanjenja javne potrošnje i nije utvrđeno gdje su otišle milijarde konvertibilnih maraka koje su prikupljene u prethodnom periodu na osnovu akciza i uvođenje novih nameta je novi harač sirotinji.

Pod maskom takozvane Reformske Agende koja nije ništa drugo do par nabacanih teza nametnutih od neupućenih evropskih birokrata, aktuelna vlast pokušava da opravda svoju aljkavost i nespremnost da se uhvati u koštac sa stvarnim problemima ove zemlje. Elementarno poznavanje ekonomske logike upućuje na to da se povećanjem nameta pokušava osujetiti ili kazniti neželjeno ponašanje, što implicitno znači da SDA koalicija želi umanjiti drumski transport, od vozača ličnih motornih vozila do transportnih i špediterskih kompanija.

Mi u GS-u se pitamo kome se grade autoputevi ako si građani nemogu priuštiti gorivo uslijed povećanih nameta? Odgovor se sam nameće, vladajućim političarima i njihovim limuzinama koje nas svakodnevno ugrožavaju vožnjama pod rotacionim svjetlima.

Naime, usvajanje predloženih izmjena Zakona o akcizama predstavljaće dodatni udar na veoma nizak standard građana naše zemlje, te pokazuje da su stranke na vlasti jedino spremne djelovati kada se trebaju građanima povećati nameti, ali nikako kada treba smanjiti javnu potrošnju, svoje i privilegije stranačkih kolega ili raditi na rasterećenju javnog sektora.

Mi u GS smatramo da država treba biti jeftinija i da je takva politika jedina koja može donijeti bolje razultate, što se najbolje vidi prema politici koju provodi većina predvođena našim Šuhretom Fazlićem u Bihaću koji je jedini u istoriji BiH sebi smanjio platu za 50%. Za razliku od nas, SDA i druge tzv. narodne stranke koje obnašaju vlast skoro tri decenije u BiH, gledaju na državu kao na svoju kasicu prasicu a narod kao ovce za šišanje.

Komentari

komentara