GS: Za građansku Bosnu i Hercegovinu!


Poštovani građani i građanke Bosne i Hercegovine,

Građanski savez ove godine prvi put izlazi na Opće izbore i to na državnom i federalnom nivou u okviru Koalicije DF-GS, Željko Komšić: BiH pobjeđuje, te samostalno u Sarajevskom i Hercegovačko-Neretvanskom kantonu i Republici Srpskoj.

Građanski savez jeste mala stranka, ali se u jednom, vrlo važnom trenutku, ispostavio kao najvažnija stranka u BiH jer oni koji su na vlasti očito nemaju hrabrosti da narod suoče sa stvarnošću: nama je objavljen rat. I taj rat se odvija na svakom nivou, političkom, informativnom, diplomatskom. Bitku unutar državnih institucija smo većinom izgubili i ono na čemu Čović i Dodik sada rade jeste započinjanje formalnog procesa disolucije države Bosne i Hercegovine. U tom smislu ćemo iskorisitit priliku i još jednom istaći da je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda od istorijske važnosti.

Građanski savez je nebrojeno puta do sada pokazao da je naš glavni cilj jedinstvena, građanska i moderna Bosna i Hercegovina u kojoj je glas svakog njenog građanina jednako važan u cijeloj Bosni i Hercegovini i da su nam njeni građani na prvom mjestu i od toga nećemo odustati.

Nema nijednog razloga i opravdanja da građani Bosne i Hercegovine budu diskriminirani samo zbog svog mjesta prebivališta ili zbog svoje etničke pripadnosti.

Uzimajući u obzir da susjedne zemlje očito ne odustaju od pretenzija na BiH, smatramo da je za opstanak BiH nužno da ojača svoje odbrambene kapacitete i pristupimo NATO savezu i na tome ćemo insistirati.

Zbog onoga što govorimo i zbog onoga za šta se zalažemo, primamo mnogobrojne prijetnje i napade nacionalista svih profila i to smatramo najboljim dokazom ispravnosti našeg puta.

S ponosom ističemo da se naš predsjednik i naši kandidati ne nalaze ni na jednoj kompenzacisjkoj listi, za razliku od predsjednika mnogih drugih stranaka, jer smatramo da izbor kandidata mora biti vaš izbor i samo takav će najbolje predstavljati vaše interese.

U proteklih deset godina iz budžeta svih nivoa vlasti političkim subjektima isplaćeno skoro 300 miliona KM i zato smo pokrenuli kampanju #NeIzMogDzepa kojom pozivamo građane i građanke da nam se pridruže u zahtjevu za ukidanje finansiranje političkih stranaka iz budžeta.

Namjeravamo smanjiti broj zaposlenih i ukupnu potrošnju u javnoj administraciji. Državna preduzeća i ustanove nisu biroi za zapošljavanje stranačkih uhljeba i tu praksu treba jednom za sva vremena prekinuti.

Tražit ćemo da se uprave i nadzorni odbori javnih preduzeća postavljaju putem javnih konkursa i insistirati ćemo da se omogući uvid javnosti u nalaze finansijske policije i tužilaštava o načinu poslovanja javnih preduzeća u zadnjih 20 godina.

Smanjit ćemo stope doprinosa na plate te uvesti privatni kapital u preduzeća u državnom vlasništvu.

Na kraju, pozivamo vas da izađete na predstojeće izbore i glasate za Koaliciju DF-GS, Željko Komšić, BiH pobjeđuje, te za Građasnki savez koji nastupa samostalno u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-Neretvanskom kantonu i Republici Srpskoj sa sloganom ZA GRAĐANSKU BIH.

Sve detaljnije informacije o kandidatima i programu možete naći na web stranici GS-a www.gradjanskisavez.ba,

putem koje možete pružiti podršku Građanskom savezu u okviru svojih mogućnosti, ali i društvenim mrežama facebook i twitter.

Građanski savez

 

 

 

 

Komentari

komentara